Tréninkové soustředění ŽDR Kozlov 10-13.5.2012

Tréninkové soustředení ŽDR – Kozlov u České Třebové 10-13.5.2012
 
            Druhé tréninkové soustředění ŽDR proběhlo v polovině května mezi Litomyšlí a Českou Třebovou, v osadě Kozlov. Ubytovací zařízení firmy RAZPO s.r.o. má kapacitu 19ti osob, resp. lůžek, přesto se nás tam vešlo na třicet. Stravování pro všechny zajišťovala Marcela s Verčou, o tréninky se postarali Mirek, Juraj, Andrej,Krab a Pískle. Běhalo se na mapách Strakov a Janov a na programu byly dva měřené tréninky (klasika), dále postupy podle mapy a stanoveného pořadí vyhledávání kontrol a odhad časů s dohledávkou v relaci, postupy na první a z poslední kontroly a krátká trať. Pro nepřízeň počasí byla krátká trať zrušena a namísto ní byla pětiminutová dohledávka na dvoumetru. Zejména na ní se ukázalo, jak někteří neumí pracovat s přijímačem a jak během relace nezaměřují.
 
            Klasika na osmdesátce se běžela v pátek dopoledne. Odpoledne byl dvoumetr, kde byla určena první náběhová kontrola a poslední doběhová kontrola před majákem. Závodníci měli za úkol co nejrychleji najít náběhovou kontrolu a co nejrychleji doběhnout z poslední kontroly na maják (dva sledované ukazatele). Jak se to podařilo, je vidět z výsledkové listiny. Sobotní dopolední osmdesátka podle naplánovaných postupů se běžela za vytrvalého deště. Závodníci měli určen prostor, kde se nachází kontrola, ještě před startem měli možnost si určit pořadí a čas běhu tak, aby byli na začátku relace uprostřed velkého kola. Pak v relaci měli dohledat kontrolu. Některé odhady byly nadsazené, většina se ale do svého času nevešla a někteří nenašli ani všechny kontroly. Odpoledne se pak běžela pětiminutovka na dvoumetru. Nedělní měřený trénink v pásmu 144 MHz byl poměrně krátký, přesto měla většina závodníků potíže v předpokládaném čase kontroly najít a doběhnout do cíle.
 
            Soustředění ukázalo na nedostatky jak v orientaci na mapě, tak i ve volbě pořadí a v postupech na jednotlivé kontroly. Rovněž práce s přijímačem není na potřebné úrovni. Před Mistrovstvím Evropy žáků a dorostu je třeba ještě mnoho věcí zlepšit, abychom mohli uvažovat o zisku medailových umístění.
 
  
- - / - - - / . // - - / - - - / . //   - - / - - - / .. // - - / - - - / .. //   - - / - - - / ... // - - / - - - / ... //   - - / - - - / .... // - - / - - - / .... //   - - / - - - / ..... // - - / - - - / ..... //