Mistrovství světa 2022 - Bulharsko - Borovec 28.8.-2.9.2022

Mistrovství světa v ROB 2022 – Borovec, Bulharsko, 29.8.-3.9.2022

Po mistrovství světa pro žáky a dorostence, které se konalo na začátku prázdnin v Rumunsku, přivítal naopak na konci prázdnin bulharský Borovec juniory, seniory a veterány. Jižněji položené pohoří Pirin, které hostilo ME 2021 v loňském roce, vystřídalo pohoří Rila cca 50 km od Sofie. Do zimního horského střediska se sjelo na 223 závodníků z 21 zemí. Mistrovství se uskutečnilo v Bulharsku poté, co pořadatelé ze Srbska v březnu oznámili, že z finančních důvodů mistrovství neuspořádají.

Na programu byly čtyři disciplíny : sprint, klasika v pásmu 2m, klasika v pásmu 80m a foxoring. Opět se závodilo ve svažitém horském terénu cca 1300 m n.m., notně podmáčeném, s množstvím potoků, zářezů a údolíček.  Chebskou část české výpravy reprezentovali Danča (kat. D21), Blanka  (kat. D35), Alena (kat. D65) a Mirek (kat. M60). Prvním závodem byl sprint, který se běžel v Borovci v blízkosti centra soutěže hotelu Samokov. Trať tvořily dva okruhy po 3-5 kontrolách v celkové délce cca 2,5 km. Podmáčený měkký terén s horší průchodností a popadanými stromy při 12 sekundových relacích kladl na závodníky velké nároky. Po krátkém výběhu do kopce se pak víceméně klesalo, jen závěr na maják byl zase trochu vzhůru. Stříbrnou medaili vybojovala Danča, Blanka byla bronzová, Alena a Mirek doběhli na 4.místě.

Následující den se běžela klasika, junioři a senioři v pásmu 80m, veteráni v pásmu 2 m. Vzhledem k tomu, že předchozí celé odpoledne a večer pršelo, bylo zřejmé, že dvoumetr bude velice náročný. Start byl pod kopcem a na závodníky čekalo nejméně 150 výškových metrů. Pršet začalo krátce po startu prvních závodníků a déšť, mokrý terén a dvoumetrové antény zatraceně nízko v údolíčkách se podepsaly na tom, že mnozí závodníci měli problém se správným zaměřením a někteří došli do cíle i bez kontrol. Při zaměřování po vrstevnici signál dost podměřoval dolů a byl dost nejasný.Ve své kategorii zvítězila Alena, Blanka doběhla druhá, Danča a Mirek obsadili shodně osmé místo. V soutěži družstev pak všechna děvčata ve svých kategoriích vybojovala zlaté medaile, stříbrnou pak vyběhlo družstvo v M60.

Po dni volna, který jsme využili k výletu na Musacká jezírka, nás čekala klasika na opačném pásmu. Danča tento závod neběžela (o to více fandila v cíli) a tak si veteráni zaběhli osmdesátku. Počasí bylo tentokrát příznivější, dokonce vysvitlo sluníčko. Start byl opět pod kopcem a na první kontrolu se muselo poměrně výrazně stoupat. Se zaměřováním a dohledáním kontrol takový problém už nebyl, a v cíli jsme se mohli radovat z dalších medailí: Blanka obsadila 4.místo a zlato v družstvech, Alena získala bronz a zlato v družstvech, Mirek doběhl pátý a získal stříbro v družstvech.

Posledním závodem byl foxoring (kombinace klasického OB a ROB), který se běžel v obtížném terénu, obdobném jako jsou u nás např. Jizerské hory. Tentokrát nestartovala Alena, Blanka do závodu nastoupila se zdravotními problémy. Rozestavení kontrol dávalo možnost volby postupů, nakonec nejrychlejší bylo chodit v těžkých úsecích napřímo. Medailově jsme si již nepolepšili, těsně pod stupni vítězů zůstal Mirek na 4. místě, Danča a Blanka shodně obsadily 7.místo.

Celkově získala Česká republika 71 medailí, z toho 28 zlatých, 24 stříbrných a 19 bronzových. Chebští závodníci přivezli na západ Čech 12 medailí – 6 zlatých, 4 stříbrné a 2 bronzové, k tomu 3x 4.místo a 1x 5.místo. 

- - / - - - / . // - - / - - - / . //   - - / - - - / .. // - - / - - - / .. //   - - / - - - / ... // - - / - - - / ... //   - - / - - - / .... // - - / - - - / .... //   - - / - - - / ..... // - - / - - - / ..... //